woensdag, maart 2

Lichtpuntje.

Einde doodstraf jongeren VSHooggerechtshof

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren de doodstraf voor 16- en 17-jarigen afgeschaft. Het besluit spaart het leven van 72 mensen die al jaren in een dodencel zitten voor moorden die ze pleegden als minderjarige. Vijf van de negen opperrechters vonden het executeren van minderjarigen in strijd met de Grondwet, die het opleggen van 'wrede en ongebruikelijke' straffen verbiedt. Volgens hen hebben in de Amerikaanse samenleving 'de maatstaven voor wat nog gepast is' zich zo ontwikkeld dat men ,,minderjarigen als minder strafbaar is gaan zien dan de gemiddelde misdadiger''. In 1989 schafte het Hof al de doodstraf voor jongeren onder de zestien jaar af, in 2002 die voor zwakbegaafden. Ook ,,het overweldigende gewicht van de internationale opinie tegen de doodstraf voor minderjarigen'' speelde mee in het besluit. In veruit de meeste landen is de gedachte aanvaard ,,dat instabiliteit en emotionele onevenwichtigheid van jongeren vaak een rol spelen in de misdaad''.

Het executeren van minderjarigen plaatste Amerika in het selecte gezelschap van landen zoals Saoedi-Arabië, Iran en China. Sinds 1976 heeft Amerika 22 jongeren terechtgesteld, van wie 13 in Texas. Negentien staten stonden de doodstraf voor minderjarigen nog toe.

Aanleiding voor het besluit was de zaak van Christopher Simmons uit Missouri. Die ontvoerde in 1993, op zijn 17de, een buurvrouw, bond haar vast en gooide haar van een brug af een rivier in. Tegen vriendjes had hij opgeschept dat een moord hem vanwege zijn leeftijd niet aangerekend zou worden. Zijn verdedigers zeggen dat hij mishandeld werd door zijn vader, alcohol en drugs gebruikte en instabiel was. Hij blijft nu levenslang in de cel.

De opperrechters die tegenstemden noemden het bedenkelijk dat het Hof uitmaakt wat 'gepast' is. Of dat ,,het zich laat leiden door buitenlandse hoven en wetgevers''.