He, wat een fijn land is het toch.
FLORIDA - In de Verenigde Staten is geschokt gereageerd op de executie van een ter dood veroordeelde in Florida, omdat na een half uur de dood nog niet ingetreden was. De Puertoricaanse man werd woensdag met een dodelijke injectie terechtgesteld, maar er was een tweede injectie nodig, wat zelden voorkomt, om de man ter dood te brengen.
Normaliter nemen executies in Florida een kwartier in beslag en is de veroordeelde al na enkele minuten bewusteloos. De terechtstelling van de man, de 55-jarige Angel Nieves Diaz, duurde echter 34 minuten. Diaz is veroordeeld voor een moord op een manager van een topless bar in 1979.
Grimas
Diaz keek vlak na het toedienen van de chemicaliën op, knipperde met zijn ogen en leek iets te willen zeggen. Een minuut daarna vertrok zijn gezicht in een grimas. Gedurende 24 minuten na de eerste injectie bleef hij zich bewegen, waarbij hij naar de getuigen keek, zijn lippen likte en lucht uitblies.
De gouverneur van Florida, Jeb Bush, heeft om een grondig onderzoek naar de executie gevraagd, inclusief een autopsie.
Dodelijke injectie
Florida is overgestapt naar dodelijke injecties na een aantal incidenten met de elektrische stoel. De stoel werd tot 2000 nog gebruikt voor executies, maar na het in brand vliegen van iemands hoofd besloot de staat hiermee te stoppen.
Een deskundige zei over de executie van woensdag dat dit geval ernstiger is dan eerdere missers, omdat de ter dood veroordeelde nog bij bewustzijn was. De advocate van Diaz sprak haar afschuw uit en zei er niet aan te twijfelen dat haar cliënt onnodig geleden heeft.
Zij is inmiddels namens een aantal ter dood veroordeelden naar de rechter gestapt, omdat executies door middel van een injectie in strijd zouden zijn met de grondwet.
Onderzoek
De gevangenisleiding belooft een onderzoek in te stellen, maar stelde dat de man geen pijn heeft gevoeld en dat de noodzaak tot het toedienen van een tweede dosis niet geheel onverwacht kwam. Diaz leed aan een leverziekte, maar op de vraag waarom er niet meteen is besloten een grotere dosis toe te brengen werd niet geantwoord.
Familie
De familie van Diaz ontkent dat hij aan een leverziekte leed en een medisch deskundige zei dat een leverziekte de werking van de chemicaliën niet zou kunnen beïnvloeden.
Een deskundige op het gebied van dodelijke injecties gaf aan dat de lichamelijke conditie van een gevangene wel effect kan hebben op de werking van de chemicaliën, maar dat het onwaarschijnlijk is dat de tijd die nodig was om Diaz terecht te stellen volledig toe te schrijven is aan een leverziekte.
Minder executies
Sinds 1999 is het aantal doodstraffen in de VS met 60 procent gedaald, meldde The New York Times. De daling is volgens deskundigen te wijten aan incidenten zoals die van Diaz en aan executies van mensen die later - bijvoorbeeld na een DNA-test - onschuldig bleken te zijn.
Ook zou de laatste jaren de rechtsbijstand van criminelen die mogelijk de doodstraf kunnen krijgen sterk zijn verbeterd. Steeds vaker wordt de hulp ingeroepen van advocaten die gespecialiseerd zijn in het aanvoeren van argumenten om de doodstraf om te zetten in gevangenisstraf.