zaterdag, januari 9

Het lijkt dichtbij, maar volgens topwetenschappers zal de wereld er in 2020 fundamenteel anders uitzien dan nu. Bent u al klaar om met hersengolven te Googlen?


Wetenschappers zijn in Nederland vaak koffiedrinkende ambtenaren, maar dat hindert het denkproces niet: volgens top-opiniemakers gaan onderzoekers dit decennium de wereld grondig restylen. In Nature geven 20 absolute toppers hun visie op de uitvindingen en innovaties die in 2020 ons leven drastisch zullen hebben veranderd. Voorkennis is ook kennis, en kennis is macht, dus haalt 925 een paar van hun voorspellingen vast even door de scanner.

Google that!
Weg muisarm: in 2020 spreekt u tegen uw computer wanneer u op zoek bent naar de beste manier om gratis 3DVD-films te downloaden. Zoeken op internet verandert in een gezellig keuvelspel met uw laptop, denkt Peter Norvig, baas van de research-afdeling van Google. Hij voorspelt ook dat echte geeks nog verder gaan en met electrodes in een soort muts hun zoekopdrachten naar de computer sturen.
Ook verwacht Norvig dat zoekresultaten niet langer alleen op basis van populariteit worden uitgespuugd, maar dat slimmere programma's ook de kwaliteit van de hits verbeteren. Tussen de regels door lijkt het vooral erop dat Google hard werkt aan een algoritme om op een subtiele manier nog meer sturing van de resultaten te geven, waarbij het bedrijf vast niet te beroerd is om de internetgebruiker tegen een geringe vergoeding een zetje in de richting van de juiste site te geven.

Grote bedrijven kleinkrijgen
'Corporate lobbying is een van de grootste bedreigingen voor duurzaamheid', vindt Jeffrey Sachs, de directeur van The Earth Institute. Om de ecologische vuilnisbelt die we inmiddels van de wereld en onze eigen lichamen gemaakt hebben wat te renoveren pleit Sachs voor een socialist-style globale overheid die vanuit de langetermijnbelangen van de mensheid redding moet brengen. Goed idee, maar helaas utopisch: geen enkele democratie zal dit soort besluiten kunnen nemen.

Tot op de bodem
Meer aandacht voor modder, voorspelt bodemguru David Montgomery terecht. Nu al verliezen we 0.5% van alle landbouwgrond per jaar aan erosie, en om straks voor 9 miljard darmen hamburgers te kunnen bakken zal de komende10 jaar hard moeten worden gewerkt aan andere methodes van bemesting, waarbij de natuurlijke flora van schimmels in de bodem weer een kans krijgt. De goedkope kunstmest die nu van aardolie wordt gemaakt is straks immers ook op. Eindelijk dus een verrijking van de landadel.

Ieder een eigen pil


De komende decade gaat eindelijk het beloofde maatwerk bij de dokter opleveren, denkt David Goldstein van Duke University. Personalized Medicine is het toverwoord: snelle manieren om uw DNA te bekijken maken een individuele aanpak van ziekte mogelijk. De blockbuster-medicijnen die maar in 10% van de gevallen effectief zijn hoeft vergrijzend Nederland dus niet meer te slikken. 925 is voorzichtiger: een wildgroei van Easyjet-achtige budgetfirma's die voor 99 euro uw hele genoom sequencen komt er zeker, maar of u daar iets aan hebt is de vraag. Uw dokter is daar nog lang niet voor opgeleid.

Verstekelingen zoeken


Al die aandacht voor het menselijke gedeelte van ziekte en gezondheid is leuk, maar erg '10, vindt David Relman, een topbaas van het Californische zorgsysteem. Tijdens de twenties zal de focus vooral liggen op het identificeren en karakteriseren van de bacteriën die ons als woonplaats hebben uitgekozen: onze darmflora natuurlijk, maar ook de beestjes op onze huid, tussen onze tanden, in onze vagina's en onder onze voorhuiden. Al die levende have heeft waarschijnlijk een grote impact op ons welbevinden, en het lijkt niet onwaarschijnlijk dat een kuurtje penicilline de balans flink kan verstoren. Meer aandacht voor onze microbiële kompanen lijkt goed nieuws voor Yakult, hoewel het ook makkelijker wordt om claims van zulke firma's te ontkrachten.

Alles verandert, behalve Zweden


Dat blijft door een prachtig geboortecijfer gewoon even donker, en even vol langbenige Noormensen, maar in de rest van de wereld gaan rollators het straatbeeld bepalen. In 2020 is de gemiddelde Europeaan over de helft van zijn leven, en in Japan vullen grijze samurai de supermarkten. Gemorrel aan de AOW-leeftijd is hoogstens een prelude, de echt pijnlijke keuzes moeten nog komen, dus bereid u voor op het inkwartieren van uw schoonouders.