maandag, januari 17

Argentinie.En de vader van Maxima ?
Die wist helemaal niks !

Update 07 03 2005

Negenduizend jaar celstraf geëist
AMSTERDAM - Tegen een voormalige Argentijnse marineofficier die wegens zijn rol in de zogenoemde vuile oorlog in zijn land terechtstaat in Spanje is maandag 9.138 jaar gevangenisstraf geëist.
De verdachte, Adolfo Scilingo, zijn 403 feiten ten laste gelegd, waaronder genocide, moord, het toebrengen van lichamelijk letsel en terrorisme. Hij zou tussen 1976 en 1983, toen in Argentinië een militaire dictatuur heerste, onder andere tegenstanders van het regime uit vliegtuigen in zee hebben gegooid.
Het is voor het eerst dat in Spanje iemand wordt berecht voor mensenrechtenschendingen die in een ander land zijn begaan. De rechtbank heeft sinds januari, toen het proces begon, tientallen getuigen gehoord, onder wie veel overlevenden van de vuile oorlog.
Scilingo kwam in 1997 vrijwillig naar Spanje om te worden gehoord door onderzoeksrechter Baltasar Garzon, die wreedheden onderzoekt die zijn begaan door de vroegere militaire regimes van Argentinië en Chili. Toen hij bekende tegenstanders van de junta uit vliegtuigen te hebben gegooid liet Garzon hem arresteren. Tijdens zijn proces trok hij zijn bekentenis in en zei hij te hebben bekend om een onderzoek naar de vuile oorlog uit te lokken.
Volgens de officiële cijfers zijn tussen 1976 en 1983 in Argentinië ongeveer dertienduizend mensen vermoord of verdwenen. Mensenrechtenorganisaties denken dat het in werkelijkheid om ongeveer dertigduizend mensen gaat.
Spanje kent geen levenslange gevangenisstraf. De maximale straf is veertig jaar. Om verdachten toch voor de rest van hun leven in de gevangenis te kunnen laten verdwijnen worden straffen vaak gestapeld.