dinsdag, juni 27

Ayaan Hirsi Ali bekent dat ze loog dat ze had gelogen.
Dat is de oplossing die de VVD na vele weken overleg achter de schermen heeft bedacht. Ayaan moest even openlijk haar excuses aan Rita Verdonk aanbieden, maar nu mag ze, zoals in Nederland gebruikelijk is, haar vaders achternaam "Hirsi Ali" voeren. En een dame vraag je niet naar haar leeftijd, toch? Zo behoudt Ayaan haar paspoort en de regering haar gezicht. Eerder werd Rita nog verweten dat ze wel héél erg snel klaar was met haar onderzoek, maar nu kan ze ineens gewoon zeggen: "Ik kon er niets aan doen, Ayaan heeft het gedaan." Zo is de kool en de geit gespaard. Ze hebben er wat lang over gedaan, maar wat een prachtconstructie!Update: Ayaan wist niet dat loog toen ze zei dat ze gelogen had en dat heet in het Juridisch een dwaling. Een leuk detail is dat ze onze Kroonprins nog even parafraseerde: "Ik ben dom geweest." Voor de NOS microfoon verklaarde ze dat deze constructie onder tijdsdruk tot stand is gekomen, omdat ze haar visum voor de VS moest regelen. Dat is een kleine smet op de mooie VVD-truuk.

En ik hoor net dat ze die brief heeft getekend om van het gezeik af te zijn. Ook op schrift dus gelogen. Een betere soap is er niet deze zomer.


Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken is medeschuldig aan de uitschakeling van het Nederlands elftal in de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Dat beweert Johan Cruijff dinsdag in zijn column in De Telegraaf.
De voetbalgoeroe van Nederland doelt op de afwezigheid van Salomon Kalou bij Oranje. Verdonk weigerde de aanvaller uit Ivoorkust versneld een Nederlands paspoort te vestrekken, waardoor hij moest afzien van een zekere plek in de WK-selectie van bondscoach Van Basten.

Alternatief
"Nederland had te maken met een situatie, dat als Arjen Robben en Robin van Persie niet in de wedstrijd zaten, er geen alternatief was. En die hadden we met Salomon Kalou wel kunnen hebben", schrijft Cruijff. "Ik wil er vooral mee zeggen dat een minister er is om het landsbelang te dienen en dat heeft ze duidelijk niet gedaan".
Verdonk is het niet eens met de analyse van Cruijff: "Het was toch de bedoeling dat Kalou op rechts zou spelen? Daar stond met Van Persie onze beste man." Wel zei ze dat de bondscoach "heel goed werk" heeft geleverd en dat ze zich had zitten verbijten tijdens de laatste wedstrijd. "Maar ik ga niet over de inhoud van het voetbal. Nu is het niet gelukt, volgende keer beter."


Impuls
Cruijff gaat in zijn kritiek nog verder. Verdonk heeft met haar negatieve besluit de hele toekomst van het Nederlandse voetbal een slechte dienst bewezen. "Dankzij haar krijgt de doorgroei van het nationale elftal geen extra impuls. De ploeg is volop in ontwikkeling en als er straks nog zo'n twee à drie spelers uit Jong Oranje doorbreken, dan ziet de toekomst er richting het EK 2008 goed uit. Daarom is het zonde, dat je dit niet extra kan stimuleren met de aanwezigheid van een supertalent als Kalou".
De jonge aanvaller die afgelopen seizoen furore maakte bij Feyenoord, heeft inmiddels een contract ondertekend bij het Engelse Chelsea.

Opstappen
De oud-voetballer en -trainer van onder meer Ajax en Barcelona vindt eigenlijk dat de VVD-bewindsvrouw moet opstappen. Cruijff: "Ik vergelijk het maar even met een technisch directeur van een profclub. Als een grote speler van het kaliber Kalou zich bij mijn club zou melden en mijn manager stuurde hem weg, dan kon hij daarna zijn conclusies trekken. Dat geldt dus ook voor Verdonk".
Verdonk liet dinsdag via een woordvoerder weten dat ze de woorden van Cruijff geheel voor zijn rekening laat. "Er wordt zoveel over Verdonk geschreven. Dit is een vrij land en ieder mag zijn mening hebben". Hij wil wel benadrukken dat Verdonk Kalou niet zomaar een paspoort heeft geweigerd. "Ze heeft alle elementen afgewogen.

Integratietoets
Kalou kon een paspoort krijgen, maar dan moest hij wel de integratietoets halen. En dat heeft hij niet gedaan. De rechter heeft uiteindelijk de minister gelijk gegeven. Bovendien heeft de minister nooit de voetbalkwaliteiten van Kalou ter discussie gesteld".