vrijdag, juli 7

Tel Aviv, 7 juli. Een stevige meerderheid – 82 procent – van de Israëlische bevolking vindt dat de leiders van Hamas, inclusief de premier en ministers van de moslimfundamentalistische beweging, geliquideerd moeten worden.

Uit een opiniepeiling van het veelgelezen dagblad Ma’ariv blijkt ook dat het bombarderen van nutsvoorzieningen in de Gazastrook door 61 procent gezien wordt als een aanvaardbare methode om de vrijlating van de ontvoerde korporaal Shalit af te dwingen. Als bij bombardementen van nutsbedrijven en andere gebouwen burgers om het leven komen, is dat voor een meerderheid van de Israëliërs een verdedigbaar risico.

In Ma’ariv, maar ook de andere grote Israëlische kranten, het links-zionistische Ha’aretz uitgezonderd, wordt aangedrongen op een veel hardere aanpak van Hamas en andere militante groepen. „De staat Israël weet niet genadeloos genoeg op te treden om echte afschrikking te creëren”, aldus commentator Alex Shipman van Yedioth Ahronot. „De Israëlische acties leiden alleen maar tot aanwakkering van de terreur en niet tot het verwezenlijken van de doelen”, aldus de grootste krant van Israël, die ontvreden is over de regering. Die opinie delen de meeste Israëliërs, zo blijkt uit de peiling. Premier Olmerts beleid wordt door 43 procent „voldoende” gevonden en minister van Defensie Peretz krijgen met een waarderingscijfer van 28 procent een dikke onvoldoende.

De peiling is een echo van de zeer krititische commentaren op het beleid van de nieuwe minister van Defensie, die volgens rechts Israël „te slap en te onzeker is” en volgens links al zijn idealen over een andere benadering van de Palestijnen in enkele maanden tijd over boord heeft gegooid onder druk van de militaire top. De Israëlische media, die anonieme legerofficieren citeren, zijn verrast door de felheid van het Palestijnse verzet en de bereidheid van militanten om tanks te bestormen met alleen een automatisch wapen of een granaat. Deed Hitler het niet net zo ???