donderdag, november 16

Pakistan heeft donderdag met succes een proeflancering uitgevoerd met een raket voor de middellange afstand, die kan worden voorzien van een kernkop. Dat heeft het leger bekendgemaakt. De raket, een Ghauri V met een bereik van 1.300 kilometer, werd uitgeprobeerd ter afsluiting van een militaire oefening, meldt het leger. Waar de raket werd gelanceerd is niet bekend.

Het ministerie van buitenlandse zaken van het buurland India kwam niet met een reactie, maar een voormalige gezant van India in Pakistan, G. Parthasarthy, zei dat Pakistan zoveel raketten mag uittesten als het wil. Volgens de Pakistaanse politieke commentator Khaled Mahmood hield de proef waarschijnlijk verband met het vredesoverleg dat Pakistan deze week met India voerde. Niet alleen zou de regering India willen laten zien dat Pakistan op het gebied van zijn defensie geen compromissen zal sluiten, ook zou ze tegenstanders in eigen land die menen dat Pakistan te toegeeflijk is tegenover India willen laten zien wie de baas is.

De raket, een nieuwe versie van de Ghauri V, werd gelanceerd in aanwezigheid van premier Shaukat Aziz, die zei dat zijn land gelooft in vrede die voortkomt uit een sterke positie.

Pakistan en India hebben sinds ze in 1947 onafhankelijk werden drie oorlogen tegen elkaar gevoerd en beschikken beide over kernwapens, die ze in 1998 uittestten.