zaterdag, februari 3

De Amerikaanse regering heeft weer grote sommen geld verspild bij de wederopbouwpogingen in Irak. Dat concludeert de speciale onderzoeker voor de opbouw van Irak, Stuart Bowen jr., in een woensdag te verschijnen rapport. Ook in het laatste kwartaal van 2006 was er volgens Bowen sprake van veel verspilling en ook fraude.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken spendeerde 43,8 miljoen dollar aan huisvesting voor politietrainers bij het paleis Adnan in Bagdad. De onderkomens staan al maanden leeg. Ruim vier miljoen van het geld werd, hoewel dit niet had mogen gebeuren, uitgegeven aan trailers voor belangrijke bezoekers en aan een zwembad van Olympische afmetingen.

Voor 36,4 miljoen dollar aan door Amerikaanse functionarissen gekocht wapentuig, zoals gepantserde voertuigen, is spoorloos verdwenen. Het kantoor van Bowen startte vorig kwartaal 27 nieuwe onderzoeken naar criminele activiteiten in verband met de wederopbouw in Irak, waardoor het aantal lopende zaken nu op 78 staat.

Republikeinse congresleden slaagden er vorige maand bijna in om Bowens kantoor te laten opdoeken.

Het rapport van Bowen komt op een ongunstig tijdstip voor president George Bush. Hij is momenteel bezig het Congres over te halen nog eens 1,2 miljard dollar aan wederopbouwfondsen goed te keuren. De uitgaven maken deel uit van het nieuwe plan van Bush om Irak te stabiliseren, onder meer door 21.500 extra soldaten naar het land te sturen.

Nu de Amerikaanse wederopbouwinspanningen ter waarde van 21 miljard dollar grotendeels zijn afgerond, moeten de internationale gemeenschap en de Irakezen zelf het geld ophoesten. Het wordt een lang en erg duur proces, zei Bowen.

De Irak-oorlog en de wederopbouwpogingen hebben de Amerikaanse belastingbetaler al meer dan 300 miljard dollar gekost. Bowen zei dat het niettemin steeds onveiliger wordt in Irak en dat de wederopbouwpogingen hierdoor in gevaar komen. De miljarden dollars die de Verenigde Staten hebben uitgegeven aan verbetering van de veiligheid hebben slechts beperkt effect gehad. Het ministerie van buitenlandse zaken verdedigde zich in het rapport door op te merken dat het bezig is om de controlemechanismen op de uitgaven te verbeteren.