dinsdag, januari 16

Plaatje is filmpje.
Israël heeft geheime aanvalsplannen opgesteld om met tactische kernwapens de nucleaire faciliteiten in Iran te vernietigen. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times vandaag, dat zich baseert op informatie van anonieme Israëlische militaire bronnen.

'Bunker busters'
De joodse staat zou plannen hebben om de verrijkingsfabriek in de Iraanse plaats Natanz te laten bombarderen door gevechtspiloten, die hiervoor al speciaal getraind worden. Israël zou daarbij zogenoemde 'bunker busters' willen gebruiken, bommen die door dikke lagen beton heen kunnen. Het plan is om eerst conventionele wapens te gebruiken, waamee 'gaatjes' in de doelen worden geslagen. Vervolgens worden kleine kernbommen met een laag uraniumgehalte gebruikt die diep onder de grond zullen exploderen.

Missie
Het plan is inmiddels zover uitgewerkt dat alleen nog het 'groene licht' moet worden gegegeven. 'Dan wordt het een missie, een aanval en het Iraanse nucleaire project is verwoest,' aldus een van de bronnen van de Britse krant. Als de aanval wordt uitgevoerd, dan is dat de eerste met nucleaire wapens sinds 1945, toen Amerika atoombommen gooide op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. De kracht van de Israëlische kernbommen is vijftien keer zo klein.

Zwaarwaterreactor
Andere doelen van Israël zijn de zwaarwaterreactor in Arak en de uraniumverrijkingsfabriek in Isfahan; die zouden met conventionele bommen worden vernietigd. Volgens de krant is de Israëlische inlichtingendienst Mossad er achter gekomen dat Iran bijna op het punt is dat het zoveel uranium kan produceren, dat het land binnen twee jaar nucleaire wapens kan maken.