zondag, maart 25

Heftruck filmpje wordt steeds gekker.

De regering kan niet langer dralen met de invoering van een rijbewijs voor het besturen van heftrucks. Zo reageert FNV Bondgenoten op alarmerende uitkomsten van een onderzoek die de Arbeidsinspectie maandag bekend heeft gemaakt.


"Het is schandelijk dat nu weer zo'n onderzoek is gehouden", zegt Jan Warning, adviseur arbeidsomstandigheden in dienst van FNV Bondgenoten. "We weten al lang wat er mis is. Jaarlijks vallen vijf tot tien doden bij ongelukken met een heftruck. Niet voor niets pleiten we al jaren voor een rijbewijs."

Het kabinet hamert daarentegen alleen op deregulering, stelt Warning vast. "Dit rapport van de inspectie is een teken aan de wand. Het roer moet nu echt om." De Arbeidsinspectie stelt vast dat er nog te vaak onveilig met heftrucks wordt gewerkt. Meer dan de helft van de elfhonderd gecontroleerde bedrijven kreeg een waarschuwing of een boete. Zo kwam de inspectie heftrucks tegen die geen bescherming boden tegen kantelen. Elk jaar melden bedrijven ongeveer tweehonderd ongelukken met een heftruck. In de afgelopen zeven jaar hadden 36 ongevallen zelfs een dodelijke afloop. Tijdens de negen maanden van het onderzoek in 2004 en 2005 noteerde de Arbeidsinspectie meer dan honderd ernstige ongelukken waarbij vijf mensen overleden. Volgend jaar gaat de Arbeidsinspectie opnieuw de veiligheid van heftrucks controleren.