vrijdag, mei 11

Blackwater is gevestigd in Noord-Carolina en heeft daar, zoals zij zelf zegt, het grootste privéterrein voor oefeningen met vuurwapens. Diverse afdelingen van het Amerikaanse leger trainen regelmatig bij Blackwater.

Blackwater USA voert in Irak onder andere de beveiliging van Paul Bremer III uit, evenals vele andere ondersteunende taken voor het Amerikaanse leger.
In principe zijn de taken van Blackwater USA alleen defensief, ze verzorgen de beveiliging van personen, gebouwen en transporten. Hiervoor zijn zij echter wél vrij zwaar gewapend.

Op 31 maart 2004 werden vier werknemers van Blackwater USA door Irakezen vermoord in Falluja. Deze werknemers waren zwaar bewapend en daardoor waarschijnlijk moeilijk te onderscheiden van officiële soldaten. Drie van de vier werknemers werden geïdentificeerd als oud-militairen, de vierde is niet geïdentificeerd.
Naar schatting zijn enkele duizenden werknemers van Blackwater USA actief in Irak, op een geschat totaal van 15.000 particuliere 'beveiligers'.