zondag, november 23

Wat niemand nog had verwacht, gebeurt dan toch: dit weekend ligt Chinese Democracy, de nieuwe cd van de Amerikaanse rockband Guns N’ Roses, in de winkel. De band begon met werken aan de cd in 1995. Het verschijnen werd de laatste jaren talloze malen uitgesteld. Axl Rose, het enige overgebleven bandlid van de groep die sinds 1983 ruim honderd miljoen albums verkocht, zette de nummers van de nieuwe cd deze week als voorproefje op internet.

Iedere inwoner van de Verenigde Staten krijgt een blikje cola van Dr. Pepper. Dat beloofde het frisdrankmerk als Chinese Democracy dit jaar nog zou uitkomen. Het frisdrankbedrijf heeft zich aan die belofte gehouden. Het verschijnen van de cd van Guns N’ Roses na meer dan tien jaar mag dan een gebeurtenis zijn, toch is het niet waarschijnlijk dat Chinese Democracy de wereld muzikaal op zijn kop zal zetten.

Het album klinkt verrassend gewoon. Chinese Democracy is geen meesterwerk, maar de cd zal de nog overgebleven fans niet teleurstellen. Het is vooral een album geworden zonder concessies. Rose gaat een paar keer stevig tekeer in hardrockliedjes, die doen denken aan de beginjaren van de groep. De melodieuze rocksong Catcher in The Rye lonkt zelfs nadrukkelijk naar de gouden jaren ’80, waarin de hardrockgroep hits scoorde met meezingers als Paradise City en November Rain. Klik op het hoesje voor download met hoesjes.