dinsdag, december 2

Van Morrison is geboren in Belfast in 1945, als de zoon van een dokwerker die Amerikaanse blues en jazz verzamelde. In zijn jeugd luistert Van Morrison naar muziek van Muddy Waters, Mahalia Jackson, Lightnin' Hopkins en John Lee Hooker. Als tiener speelt hij gitaar, saxofoon en harmonica in verschillende Ierse bands tot hij in 1964 de R&B-band Them vormt.

In 1967 start Morrison zijn solocarrière in New York waar hij het album 'Blowin Your Mind' opneemt. Vervolgens produceert Morrison verschillende albums en treedt hij intensief op met zijn band. In 1974 keert hij terug naar zijn geboorteland en zijn roots, maar drie jaar later komt Morrison terug met 'A Period Of Transition'. Hij verhuist naar London en vooral op zijn albums uit de jaren tachtig is zijn spirituele zoektocht een belangrijk thema.


Eind jaren tachtig keert hij weer even terug naar zijn roots waarna hij een opmerkelijk productief decennium afsluit met zijn commercieel meest succesvolle album 'Avalon Sunset'. In de jaren negentig brengt hij vervolgens verschillende albums uit, van spirituele zelfontdekking tot meer blues georiënteerd, nooit eerder uitgebrachte tracks uit zijn eerdere periode en diverse eigen interpretaties van klassieke songs. Eind vorige eeuw boekt Morrison opnieuw groot succes met het album 'Back On Top', waar hij zich ook nu nog na ruim veertig jaar muziek bevindt.