zaterdag, januari 10

In de jaren 2000-2005 viel het Israëlische leger geregeld Gaza-stad binnen, met name de wijk Zetoun. Hier bevinden zich volgens het Israëlische leger veel illegale werkplaatsen waar munitie of wapens gemaakt worden, waaronder Qassamraketten die geregeld op Israëlische steden en dorpen worden afgevuurd. In augustus 2005 trok Israël zich definitief terug uit de Gaza-strook.

Na de dood van Yasser Arafat werd door de internationale gemeenschap, de VS en Israël op kop, sterk aangedrongen op democratische verkiezingen. In 2006 won Hamas deze verkiezingen van Fatah, maar de verkozenen werden door Israël gedeporteerd. In juni 2007 veroverde Hamas na een interne oorlog met Fatah gewapenderhand de Gazastrook, inclusief Gaza-stad en verklaarde Gaza "bevrijd". Veel aanhangers van Fatah vluchtten naar Egypte en de Westelijke Jordaanoever, uit vrees voor executie door de nieuwe machthebbers.

Op 27 december 2008 volgde een militair conflict met Israël dat op 6 januari 2009 reeds 635 slachtoffers aan Palestijnse zijde kostte en acht aan de zijde van Israël. Gaza-stad werd omsingeld en de gehele Gaza-strook werd in meerdere delen verdeeld door Israëlische blokkades. Ook bevindt zich in de stad de zogenaamde Martelarenbegraafplaats, de begraafplaats waar al eeuwenlang inwoners worden begraven, die gestorven zijn in oorlogen om de stad.


Klik hier of op het plaatje voor ellende.