maandag, mei 31

BP, let u even op? Zo'n Top Kill-procedure heeft geen zin. Het oliespuitende gat op de bodem van de Golf van Mexico volplempen met autobanden en golfballetjes ook niet. Nee, neem een voorbeeld aan de Russen. Die pakken gewoon een atoombom erbij voor het dichten van een lekkende gasbron. Probleem opgelost. De Russen hadden geen olieramp, maar een groot gaslek. Ze probeerden het probleem eerst op te lossen door het gas af te tappen, maar door de hoge druk kwam het gas vervolgens via de grond omhoog. Het werd dus tijd voor rigoureuze maatregelen.

Via een nieuwe boorput werd er een atoombom onder de grond naast de problematische gasput geplaatst en vervolgens tot ontploffing gebracht. De druk van de explosie kneep de boorput dicht, waardoor er geen gas meer kon ontsnappen.
Dit trucje hebben de Russen niet één, maar vijf keer succesvol uitgevoerd. Het was onderdeel van het Nuclear Explosions for the National Economy-programma. Hiermee bekeek de toenmalige wereldmacht of de voorraad atoombommen voor praktische economische doeleinden kon worden ingezet. Naast het dichten van aardgasfonteinen werden de bommetjes ook gebruikt voor het aanleggen van meren, het verpulveren van grote gebieden in dagbouwmijnen en het creëren van ondergrondse ruimtes voor de opslag van aardgas of (hoe ironisch) radioactief afval. In totaal lieten de Russen 115 bommen afgaan, voordat eind 1988 na een paar kleine probleempjes met radioactiviteit het programma eindigde. Aanzienlijk meer dan de Amerikanen die eenzelfde soort programma voerden onder de naam Operation Plowshare. Zij kwamen niet verder 27 wetenschappelijk verantwoorde explosies.