zaterdag, juni 12

Americana is een verzamelnaam voor een muziekstijl waar een grote verscheidenheid aan artiesten bij in valt te delen. Over het algemeen wordt hier muziek mee getypeerd die is afgeleid van authentieke country, folk en blues in een modern jasje.

Stijlen die hierbij zijn in te delen zijn onder andere alternatieve country, rootsmuziek en indie-pop met country en/of folk invloeden. Alternatieve country typeert country die teruggrijpt naar de elementaire sfeer van de grondleggers van countrymuziek zoals Hank Williams. De term rootsmuziek omschrijft een iets bredere stijl, naast country namelijk ook blues en folk. Als belangrijke invloed voor de hedendaagse americana wordt de muziek van The Band, Gram Parsons en Townes Van Zandt genoemd. De meeste vertolkers komen uit de Verenigde Staten.

Enkele voorbeelden van bekende Americana artiesten zijn Steve Earle, Ryan Adams, Boris McCutcheon, Greg Trooper, Mary Gauthier, Scott Miller, Nels Andrews, Patty Griffin, Gillian Welch, Nathan Hamilton, John Hiatt, Jason Ringenberg, Guy Clark, Darrell Scott en Sam Baker. Bekende Nederlandse vertegenwoordigers van het genre zijn at the close of every day, El Pino and the Volunteers, Ongenode Gaste, Powderblue, Sickboys and Lowmen, Woody & Paul, Specs Hildebrand, White Sands en Taneytown. Er is ook een Nederlandse website waar je kunt zoeken naar Americana optredens in Nederland en België: Americana Live Music

Click pic voor leuke down's

Billy Bob als voorbeeld.