zaterdag, oktober 9

Blijft toch een heerlijk verhaal:

een van de grote raadsels van de twintigste eeuw: waarom vloog Rudolf Hess, Hitlers plaatsvervanger, midden in de oorlog naar Schotland en waarom werd hij niet krankzinnig verklaard, onmiddellijk per ambulance retour gezonden, zoals de Conventies van Den Haag en Genève vereisten?...

Er is totnutoe veel zin en onzin geschreven over het geval-Hess - de precieze toedracht zullen we niet weten voor het jaar 2017, wanneer de Britse archieven open mogen. En dan nog: wat zal er aan de dan te publiceren versies van de MI5-verhoren gedokterd zijn, weggelaten of anderszins verdwenen?

Het schrijverstrio Picknett, Prince en Prior ('jarenlange Hess-freaks', zeggen ze zelf) hebben tien jaar lang het raadsel onderzocht, talloze mensen geïnterviewd en tot dusver ontoegankelijke documenten in Schotland geraadpleegd. Om de clou van Hess - Het dubbelleven van de man achter Hitler, meteen maar te verraden: de echte Rudolf Hess kwam in augustus 1942 om bij dezelfde vliegramp die de jongste broer van de Engelse koning, de hertog van Kent, het leven kostte. De twee - en een aantal anderen - stortten neer met een Sunderland-vliegboot in de heuvels van Noord-Schotland.