zondag, december 19

Bandje ? ....... Alleen maar gezeik:

In 1988 werd Mr. Big opgericht. Na het verlaten van David Lee Roth's band was bassist Billy Sheehan de voornaamste initiatiefnemer van het oprichten van Mr. Big. Paul Gilbert heeft ooit in een interview verteld dat hij in 1988 werd opgebeld door Billy Sheehan om te vragen of hij interesse had in een nieuwe band. Paul was positief verbaasd, tegelijkertijd enthousiast en verheugde zich om met Billy Sheehan in een band te spelen. Hierna kwamen Pat Torpey en Eric Martin erbij en was de line up compleet.
In 1991 kwam het tweede album Lean Into It uit. Op dit album stonden de drie singles Green tinted sixties mind, Just take my heart en To be with you, de ballad die een wereldwijde hit werd. Het nummer kwam onder meer in Nederland op de nummer 1-positie. In 1993 komt album Bump Ahead uit. Daarvan verschijnt de Cat Stevens-cover Wild World op single en haalt de 10e positie.

Al vanaf het begin van het bestaan van Mr. Big waren er interne conflicten binnen de band, hoewel het publiek daar weinig van meekreeg. In 1996 verliet de gitarist Paul Gilbert de groep, hoewel hij als producent betrokken bleef. Mr. Big besloot hierop een aantal jaren sabbatical te nemen.
In 1999 kwam de groep weer bij elkaar. Paul Gilbert weigerde zich aan te sluiten, waarna Richie Kotzen de gitarist van Mr. Big werd. Ook in deze samenstelling bleven er onenigheden en conflicten bestaan tussen de bandleden onderling. Deze conflicten dreigden te escaleren na het uitkomen van het album Actual Size in 2001. Met name tijdens het opnemen van de video "Shine" werd dit duidelijk. Billy Sheehan werd door de overige bandleden aan de kant geschoven, maar de tourpromotor in Japan wilde geen Mr Big zonder Sheehan.

Na enige discussie werd de Japanse tour een 'Farewell tour' en werd besloten de groep hierna op te heffen.
In 2009 werd bekend gemaakt dat de groep weer in originele bezetting bij elkaar komt om te vieren dat 20 jaar geleden hun eerste album uitkwam. Naar aanleiding hiervan gaat de band in juni op tournee door Japan. Ook zou hier een livealbum en een dvd van worden gemaakt. Ook wordt er een nieuwe verzamel cd gemaakt met de single Next time around. De CD zit onder het varkentje en ik hoor dat de eerste conflicten er alweer zijn. Maar ja, money talks.