zondag, januari 30

Wir sind Helden (vaak afgekort tot WsH) is een Duitstalige popband uit Hamburg, tegenwoordig woonachtig in Berlijn. In 2002 werd de band nationaal bekend in Duitsland. Ook in de Benelux heeft de band enige bekendheid, onder meer door het optreden op Pinkpop in 2005, en concerten in verschillende Nederlandse steden.

De band werd in 2001 opgericht. In 2002 bereikte het lied Guten Tag (Reklamation) de Duitse hitparades, een jaar later gevolgd door het album Die Reklamation. Dit album werd een van de best verkopende platen in Duitsland in 2003 en 2004. De opvolger, Von hier an blind, bereikt in 2005 bij binnenkomst al de nummer-1-positie. De derde single van dat album, met dezelfde titel Von hier an blind, is niet alleen in het Duits maar ook in het Engels, Frans en Japans verschenen.

Eind maart 2007 is de derde album "Soundso" op de Duitse markt gebracht. Op 27 april verscheen de eerste single "Endlich Ein Grund Zur Panik". Opvolger is de single "Soundso" van het gelijknamige album uitgebracht in juni 2007. Wir sind Helden wordt een grote invloed toegekend. Ze worden gezien als voorloper van een beweging van Duitse popmuziek, de Neue Deutsche Welle, met onder meer Silbermond en Juli.