donderdag, april 14

In september 2010 meldden de punkrockers van Rise Against dat de opnames voor de opvolger van Appeal To Reason uit 2008 in de maak was. Een halfjaar later is het zover, op 11 maart ligt het zesde studio album in de winkels: Endgame.

De meesten kennen Rise Against van hits als Swing Life Away, Ready To Fall en Re-Education (Through Labor). Niet verwonderlijk, want sinds de doorbraak van de band in 2004, met het album Siren Song Of The Counter Culture, kreeg Rise Against de aandacht waarvoor het de voorgaande jaren hard gewerkt had.

Je zou het misschien niet zeggen, maar Rise Against bestaat al een slordige twaalf jaar en is opgebouwd uit de punkrock fundamenten van 88 Fingers Louie en Baxter. De wortels van het vijftal uit Chicago liggen diep verweven in de punkrock, waarbij de essentie van de band samengevat kan worden in de twee eerste albums The Unraveling en Revolutions Per Minute.

In krap 46 minuten werkt Rise Against zich door twaalf catchy, toegankelijke en bovenal erg herkenbare nummers heen. De lijn van melodieuze punkrock wordt voortgezet op Endgame, waarvan de eerste single Help Is On The Way misschien wel de beste illustratie is. Na drie kwartier Endgame kan er niet anders geconcludeerd worden dan dat het een gevarieerd album is geworden. Voor de nieuwe Rise Against liefhebbers zal het album een prima toevoeging zijn aan de collectie. Degenen die de band al kennen uit de beginjaren, zullen toch een stukje tempo en rauwheid missen.