zondag, april 10

Harki

In de koloniale tijd hadden de fransen zo'n beetje het hele noorden van west Afrika. De landen die nu magreb heten. Natuurlijk was daar na de oorlog ook een onafhankelijkheidsstrijd. Frankrijk werd daarbij geholpen door de Harki's. Dit waren Algerijnen die op hand van de franse kolonisten (pied noirs) waren. De strijd werd opgegeven door de Gaulle (ik heb u begrepen). Het franse leger vertrok maar voor de Pied noir was niets geregeld. Laat staan voor de Harki's. Toen de fransen wegreden met hun legervoertuigen stonden de op wraak beluste Algerijnen al klaar om de Harki's te lynchen.

Wie onmiddellijk werd vermoord mocht nog van geluk spreken. Voor de meeste harki's kwam het verlossende einde pas na dagenlange martelingen, waarbij zij ook hadden moeten toekijken hoe hun vrouwen, dochters, zusters en nichten voor hun ogen ettelijke keren werden verkracht, verminkt, gefolterd en tenslotte afgemaakt. Het was een klassiek islamitisch overwinningsfeest, net zoals tijdens de Armeense genocide of na een pogrom tegen joden in het Britse mandaatgebied Palestina, met de tijdloze en altijd terugkerende ingrediënten: onthoofdingen, castraties, uitgestoken ogen, afgesneden borsten. En die harki's waren ook Algerijnen, het waren ook moslims.

Hals overkop zijn er zoveel mogelijk mensen gevlucht naar de dichtsbijzijnde franse haven port vendres. De overgebleven Harki's die Frankrijk hebben kunnen bereiken leven in Frankrijk aan de onderkant van de samenleving. Daarmee begint direct ook de vergelijking met wat Nederland met zijn knilmilitairen van Ambon heeft gedaan. Dat meld ik ook nog wel een keer.
Partner ?---Onafhankelijkheidsoorlog.---Geschiedenis.