maandag, april 18

Iran.

Doodstraf dreigt voor drie minderjarigen in Iran
Executie dreigt voor de zeventienjarige Rasoul Mahammadi op zaterdag 16 april. Zijn vader, Mousa Ali Mohammadi, dreigt op hetzelfde moment te worden geëxecuteerd. Beiden zijn tevens veroordeeld tot 74 zweepslagen voordat ze ter dood worden gebracht.


Ook Abbas Hosseini, een uit Iran afkomstige Afghaanse vluchteling, dreigt te worden geëxecuteerd. Hij was 17 jaar toen hij een man vermoordde in juli 2003. Later verklaarde hij dat dit gebeurde in een ‘moment van verstandsverbijstering’. De man, die lid zou zijn van de Revolutionaire Garde, had seksuele toenaderingen gezocht tot Abbas Hosseini, waarop Hosseini hem in een vlaag van woede met een mes vermoordde.

Naar verwachting zal een derde jongeman, een 18-jarige gevangene in Kerman binnenkort worden opgehangen in die stad. Amnesty International onderzoekt deze zaak nog. Amnesty International is geschokt vanwege het feit dat Iran doorgaat met de executie van minderjarigen. Iran heeft diverse internationale verdragen geratificeerd die de doodstraf voor minderjarigen verbieden. De dreigende executies tonen aan dat Iran wederom zijn internationale verplichtingen negeert. Amnesty International dringt er bij de Iraanse autoriteiten op aan de executies te stoppen en de rechtszaken te heropenen. En mensen, dit gebeurd allemaal terwijl wij ons druk maken over de prijs van benzine.

Galgboom.--Galgje

De galg is ouderwets.