woensdag, april 20

Swaziland

De koning van Swaziland had een weinig opbeurende paasboodschap voor zijn onderdanen: er komt geen democratie. Volgens koning Mswati van het het Afrikaanse land 'is democratie niet goed voor ons'. "Ondanks dat de hele wereld democratie predikt, is dat voor ons nog geen reden dat ook te doen'', zei de 35-jarige vorst. Geen politieke partijenSwaziland is een zogenoemde absolute monarchie. Het landje kent sinds 1973 al geen politieke partijen meer. De koning heeft de uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht. Swaziland, ingesloten tussen Zuid-Afrika en Mozambique, heeftt ongeveer 1,1 miljoen inwoners.

Koning Swaziland koopt maar weer wat auto's:
Koning Mswati III van Swaziland heeft zichzelf weer eens getracteerd op een aantal nieuwe bolides. Hij heeft voor zijn verjaardag, volgende week, zijn toch al imposante collectie auto's opnieuw uitgebreid met acht gloednieuwe Mercedessen S-350 met vergulde nummerplaten. De 36-jarige vorst, de laatste absolute monarch van Afrika, was zo onder de indruk van de auto in de folder, dat hij zelfs niet kon wachten tot de wagens via de reguliere kanalen konden worden geleverd. Hij liet zijn cadeautjes direct vanaf de lopende band in Duitsland overvliegen naar zijn koninkrijkje. ArmoedeVeel mogelijkheden om met zijn nieuwe speeltjes te pronken, heeft Mswati niet. Verharde wegen zijn er nauwelijks in Swaziland. 70% van de inwoners leeft in bittere armoede. Veel mensen sterven aan aids, omdat nauwelijks wordt geïnvesteerd in preventie en behandeling.


Het persoonlijk kapitaal van Mswati zelf lijkt echter onuitputtelijk. Eerder dit jaar kocht hij tien splinternieuwe BMW's voor zijn elf echtgenotes en drie verloofdes. Voor zichzelf schafte hij vorig jaar een peperdure limousine aan.

De bruid heeft ook een auto maar kan nog niet rijden.