dinsdag, april 19

Aardscheerder


Gaat asteroïde 2004 MN4 de aarde raken?
Met grote snelheid komt een asteroïde op de aarde af. Volgens de laatste berekeningen zal de asteroïde, met een doorsnee van zo'n driehonderd meter, in 2029 op een afstand van ongeveer dertigduizend kilometer langs de aarde schieten. Maar het gevaar komt daarna pas.

Dertigduizend kilometer is in de ruimte helemaal niet zo veel. En wetenschappers waarschuwen in de Britse krant The Times voor het gevaarte, dat afgelopen jaar is ontdekt en de naam 2004 MN4 heeft gekregen. Zwaartekracht Omdat de asteroïde zo dicht in de buurt van de aarde komt, is er volgens hen een kans dat de zwaartekracht van de aarde de baan van de asteroïde verandert. Dat zou betekenen dat in 2034, of één of twee jaar later, alsnog sprake van een botsing met de aarde kan zijn.

De wetenschappers vinden dat er meer onderzoek naar 2004 MN4 moet worden gedaan. Om het risico van een botsing goed uit te kunnen rekenen, willen onderzoekers bijvoorbeeld weten uit wat voor materiaal de asteroïde bestaat. Er zou een zender op de asteroïde geplaatst moeten worden. Dan kunnen wetenschappers de positie van 2004 MN4 continu in de gaten houden en bovendien kan de zender gegevens doorsturen over het materiaal waar de asteroïde uit bestaat. In 2012 is er een kans om zo'n zender te plaatsen. Dan is de asteroïde 'maar' zestien miljoen kilometer van de aarde verwijderd.

Simuleer---N E O, near earth objects---Stel je gerust ??---filmpje