zaterdag, maart 25

Een Britse terreurgroep probeerde via België een atoombom te kopen van de Russische maffia. Dat verkondigt een openbaar aanklager in het proces tegen zeven Pakistaanse Britten die terechtstaan voor bezit van explosieven en het plannen van terroristische aanslagen. Dat meldt de Volkskrant vanochtend.De bedoeling was het grootste winkelcentrum van Europa, gelegen in Kent bij Londen, op te blazen. Overigens waren de vermeende terroristen zelf er niet van overtuigd dat ze een zogenaamde radio-isotope bom te pakken konden krijgen.

Een contactpersoon die de groep kende via internet, had wel laten weten de bom via de Russische maffia in België te kunnen leveren.De zeven verdachten zijn opgeleid voor het maken van bommen in een Al Qa'ida-kamp in Pakistan. Ze waren in het bezit van materialen om explosieven mee te vervaardigen. Mogelijke doelwitten waren elektriciteitscentrales en treinen. Een nachtclub in Londen werd genoemd als alternatief.

De vraag of de terreurgroep daadwerkelijk aan een atoombom zou kunnen komen is misschien minder verontrustend dan het feit dat ze er actief naar op zoek waren. Het is een van de doemscenario's, volgens sommigen het zwaard van Damokles boven de westerse wereld: wat als terroristen een atoomwapen in handen krijgen?