dinsdag, november 21

De mannen met baarden: Klik hier voor de documentaire.
Defensie begrijpt waarom Nederlandse commando's in Afghanistan meer het gevecht met de Taliban willen opzoeken. Toch is er geen sprake van dat zij meer vrijheid daarin krijgen. "Wij snappen hun mechanisme wel, want ze zijn getraind om in te grijpen. Maar wij vinden dat vechten niets oplost en dat de missie bevolkingsgericht moet zijn en blijven om wederopbouw mogelijk te maken."

Dat zei een woordvoerder van Defensie naar aanleiding van de documentaire 09/11 Zulu, die maandagavond is uitgezonden. De 'special forces' benadrukken daarin meer te kunnen en willen doen om vijandige strijders in Uruzgan uit te schakelen. Tot hun frustratie mogen zij dat meestal niet. Alleen als zij zelf of de Afghaanse politie of troepen worden aangevallen, mogen ze terugvechten.

Sommige officieren denken dan ook dat de informatie die zij verzamelen en doorgeven over bepaalde lokaties en situaties wordt gefilterd door de "armleuning"-generaals in Den Haag. Zo wordt een rooskleuriger beeld geschetst waardoor de opbouw-missie politiek verkoopbaar zou worden.