woensdag, maart 14

Een Turkse rechtbank heeft woensdag gelast de toegang tot de website YouTube te blokkeren, omdat er volgens de rechtbank video's op staan waarin Mustafa Kemal Ataturk, de grondlegger van het moderne Turkije, wordt beledigd.

Turkije's grootste provider, Turk Telekom, gaf onmiddellijk gehoor aan het vonnis. Internetters die woensdag vanuit Turkije YouTube bezochten kregen de mededeling te zien dat de site op last van de rechter is geblokkeerd. Hoewel Turk Telekom in 2005 werd geprivatiseerd is het overgrote deel van de Turkse internetgebruikers nog aangesloten bij het voormalige staatsbedrijf. Mogelijk was de site nog wel te bereiken via kleinere providers.

De rechtbank zei dat het verbod wordt opgeheven zodra de zekerheid is verkregen dat de bewuste video's van YouTube zijn verdwenen.

De afgelopen week hebben de Turkse media bericht over een 'virtuele oorlog' op YouTube tussen Turken en Grieken, waarbij vertegenwoordigers van beide nationaliteiten video's plaatsen waarin de ander wordt gekleineerd of belachelijk gemaakt. De video die tot de gerechtelijke maatregel leidde zou Ataturk en het Turkse volk tot homo's hebben bestempeld.

De website CNN-Turk publiceerde een link waarmee beledigde Turken zich per e-mail bij YouTube konden beklagen. Volgens de krant Hurriyet hebben duizenden mensen een klacht gestuurd naar YouTube en zijn de Ataturk-video's al uit het bestand verwijderd. Op belediging van Ataturk of de 'Turkse identiteit' staat in Turkije gevangenisstraf. Klik op het plaatje voor meer.