donderdag, maart 15

Het zeearendenpaar, dat vorig jaar voor het eerst in Nederland een jong heeft groot gebracht, is sinds vandaag via de computer te volgen. Staatsbosbeheer heeft een webcam bij het nest geplaatst, waarmee de verliefde zeearenden via deze site live zijn te volgen. De zeearenden brengen het nest in gereedheid voor de volgende broedpoging. Het nest, dat vorig jaar voor het eerst werd gebruikt, is verder uitgebouwd en is inmiddels ruim 2,5 meter hoog. De arenden zijn druk bezig met het goed leggen van wilgentakken. Tijdens het testen van de webcam is zelfs het paren opgenomen. Op de website van Staatsbosbeheer staat een kort filmpje met een eerste impressie van de webcambeelden. De beelden zijn niet alleen bijzonder om naar te kijken maar leveren daarnaast veel materiaal voor onderzoek.

De zeearend (Haliaeetus albicilla) is de grootste arend van Europa. Een zeearend leeft van aas, vogels en vis. De vogel leeft bij voorkeur in een uitgestrekt, waterrijk gebied zoals de Oostvaardersplassen. Vorig jaar werd er voor het eerst sinds de Middeleeuwen een zeearendjong geboren. Het jong, waarvan het geslacht nog niet vast staat, verblijft ook nog in de Oostvaardersplassen. Het is inmiddels zelfstandig. Zeearenden blijven het hele jaar door (zomer en winter) in hun broedgebied en vormen een paar voor het leven. Dat de zeearenden nu aanstalten maken om weer te gaan broeden, werd door Staatsbosbeheer verwacht. Als een paartje zeearenden eenmaal ergens met succes heeft gebroed, en het paar overleeft de winter, dan wordt vrijwel zeker volgend jaar hetzelfde nest opnieuw gebruikt. Sommige zeearendnesten zijn tientallen jaren in gebruik en groeien uit tot enorme bouwsels.

WebcamLeuk filmpje over het zee arend =jong van vorig jaar
In de Oostvaardersplassen is een draadloos observatiesysteem voor het zeearendnest geïnstalleerd. Bij het nest hangt een camera. De beelden gaan via een draadloze verbinding naar de antenne bij het zeven kilometer verderop gelegen kantoor van Staatsbosbeheer. Daar worden de beelden opgeslagen op een recorder voor onderzoek en via een ADSL-lijn doorgestuurd naar de provider als ‘streaming video’ voor de website.

In de omgeving van het nest is uiteraard geen stroomvoorziening aanwezig. Voor de benodigde energie wordt daarom gebruik gemaakt van zonnepanelen en een accu. De panelen voeden tijdens zonuren de camera en zenders en laden de accu’s bij als er meer energie wordt ontvangen dan gebruikt. De accu’s vormen een buffer voor de dagen dat er te weinig zon is om de benodigde energie te leveren voor camera en zender. Bij veel en langdurige bewolking kunnen de accu’s leeg raken, waardoor de camera (tijdelijk) niet werkt.