zondag, september 9

Jimmy Rosenberg, in 1980 geboren in zigeunerkamp Asten, had de liefde voor de legendarische Django Reinhardt met de paplepel binnengekregen en speelde als achtjarige al de sterren van de hemel. Als negenjarige was hij het middelpunt van het trio The Gypsy Kids. Als twaalfjarige speelde hij al op North Sea Jazz. Vervolgens kwam hij terecht in het New Yorkse Carnegie Hall en in net zulke grote zalen in Montreal, San Francisco en Washington. Als twintigjarige tekende hij een megacontract met Sony Classical.En dan is er het andere verhaal. Jimmy was altijd al een verwend en nerveus jochie geweest, dat zo lastig werd dat hij drie jaar na de oprichting uit de Gypsy Kids werd gezet, zodat hij met het Trio Sinti opnieuw moest beginnen.

Toen hij nog niet eens zijn rijbewijs had, kocht hij voor 400.000 gulden een Mercedes 500 en draaide er in negen maanden tijd een kleine vier ton doorheen. Zijn vader verdween voor acht jaar in de gevangenis wegens moord op een schoonzoon die vrouw en kinderen mishandelde. Jimmy bleef intussen auto's in de prak rijden en hij raakte verslaafd aan heroïne. Het contract met Sony is inmiddels opgezegd en Jimmy pendelt op pas 26-jarige leeftijd tussen psychiatrische en penitentiaire inrichtingen. Berkvens werkt met zijn film toe naar het bijzondere moment dat zowel de vader als de zoon tegelijkertijd op vrije voeten zullen zijn.
Tevoren horen we talloze goede voornemens van ze: nu ze zo veel wijzer zijn geworden, gaan ze het eindelijk eens een keer allemaal goed aanpakken. Maar binnen de kortste keren is het weer helemaal mis. Want wat is wijsheid, vanachter tralies? Dan verklaart de één zich de vreedzaamste mens op aarde, maar: ''Ze moeten natuurlijk niet aan mijn kinderen of kleinkinderen komen. Dan is het zijn leven of dat van mij!'' Dan verklaart de ander: ''Eigenlijk heeft een mens toch niets meer nodig dan vogeltjes in zijn achtertuin. '' Of: ''Als een kerel niet van dat spul af kan blijven, is het geen kerel. Dan is hij voor mij nog minder dan een vrouw.''Zonder dat het ooit ter sprake komt, lijkt Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon & het talent vooral een film te zijn over gebrekkig onderwijs, ook al leest de geflipte musicus graag voor uit psalmen.