dinsdag, september 11

Satriani is een van de grootste gitaristen van deze tijd. Door zijn techniek en karakteristieke composities heeft hij veel respect afgedwongen. Geïnspireerd door Jimi Hendrix en Robert Fripp van King Crimson pakte hij op 14-jarige leeftijd de gitaar op.

Satriani begon met gitaar spelen vanaf de dag dat Jimi Hendrix overleed. Na enkele jaren besloot hij om gitaarles te gaan geven om brood op de plank te krijgen. Steve Vai, Kirk Hammett (Metallica) en David Bryson (Counting crows) zijn enkele leerlingen die de technieken van het gitaarspel van hem hebben geleerd. In verschillende kleine bands nam hij de gitaarklanken voor zijn rekening en in 1984 bracht hij zijn eerste (korte) album uit, Joe Satriani genaamd.
Geheel gefinancierd uit eigen middelen en uitgebracht in eigen beheer probeerde hij voet aan de grond te krijgen in de muziekindustrie. Deze missie mislukte in eerste instantie, maar lukte iets later in de jaren tachtig wanneer de inmiddels veel bekendere Steve Vai zijn oude leermeester veelvuldig in interviews noemde als een van zijn grootste inspiraties. In 1986 kwam zijn eerste volwaardige album uit, getiteld Not of this earth. Dit album werd goed ontvangen en zou Joe de kans geven om te gaan toeren en contacten te leggen voor een nieuw album.