zaterdag, januari 26

Plaatje is film (duurt even). Tekstlink is interview.
Inmiddels zijn er in Irak 1821 Amerikaanse soldaten gesneuveld en ongeveer 100.000 Irakese burgers. Kosten voor Amerika: 204,6 miljard dollar.

Soldaat Zechariah, 25 jaar, uit Lynnwood, Washington, ging het leger in op zijn eenentwingste. Van maart 2003 tot januari 2004 diende hij in het 173e Airborne Brigade als verpleger. Hij ging het leger in om werkervaring te krijgen, geld voor zijn studie, en een beetje avontuur.


Wat heeft men je verteld over de reden om naar Irak te gaan?

Het enige dat we te horen kregen was dat Saddam massavernietigingswapens verborgen hield, en dat wij die moesten vinden en Saddam verdrijven.

Toen je aan de oorlog deelnam, veranderde die reden bij jou?

Zodra we waren gedropt denk ik. In een paar dagen hadden we alle oliebronnen in Noord-Irak veroverd en onze belangrijkste missie was om die te beschermen. Bush zei dat deze oorlog niet om olie ging, maar ik was daar om de oliebronnen te verdedigen, ondanks de verliezen die we leden. Nog voor wij de Irakezen konden helpen met de watervoorziening en de electriciteit, waren er al speciale teams bezig om de pijpleidingen te repareren. Nu is er nog maar 5 à 6 uur water en electriciteit per dag, terwijl de raffinaderijen alle technici krijgen.

Ik werkte ook in de lokale ziekenhuizen, daar werd de situatie alleen maar slechter. Zelfs standaard uitrustingen als rontgenapparaten werden niet vervangen. Er waren geen catheters en geen naalden. Ze hadden niet eens zeep.