maandag, maart 31

NEW YORK - In een ‘eenpersoonskruistocht’ vertelde hij de wereld over de Cambodjaanse genocide. Dith Pran, de Cambodjaanse New York Times-fotograaf die centraal stond in de oorlogsfilm The Killing Fields, is in de Amerikaanse staat New Jersey zondag overleden aan de gevolgen van darmkanker. Hij was 65.

Dith was getuige en slachtoffer van de heerschappij van de Rode Khmer, het barbaarse regime dat van Cambodja een communistische landbouwsamenleving wilde maken. Tussen 1975 en 1979 vermoordde de Rode Khmer naar schatting twee miljoen mensen. Dith verloor tijdens het regime meer dan vijftig familieleden, onder wie zijn vader, drie broers en zijn zus.

Tijdens de opkomst van de Rode Khmer werkte Dith als vertaler en journalist samen met Sydney Shanberg, een correspondent van The New York Times. Na hun arrestatie door de Khmer redde Pran het leven van zijn vriend. Shanberg moest Cambodja in 1975 verlaten en Dith werd opgepakt, net als alle intellectuelen. Hij werd vier jaar lang uitgehongerd en gemarteld.

In 1976 won Shanberg een Pulitzer-prijs voor zijn reportages uit Cambodja, die hij mede namens Dith aanvaardde. Dith wist in 1979 naar Thailand te ontsnappen en kwam in 1980 naar New York, waar hij aan de slag ging als staffotograaf van The New York Times. Dat jaar plaatste de krant het artikel The Death and Life of Dith Pran, dat later verscheen als boek en de basis vormde voor The Killing Fields in 1985. Haing Ngor speelde Dith en won een Oscar.

Tot aan zijn dood werkte Dith met het Dith Pran Holocaust Awareness Project aan de bewustwording rond de Cambodjaanse genocide; hij sprak zelf van een ‘eenpersoonskruistocht’. In 1997 verscheen zijn boek met getuigenissen van landgenoten die de helse periode als kinderen meemaakten. In een gesprek met The New York Times zei Dith kort geleden te hopen dat anderen zijn werk zullen voortzetten. ‘Als ze dat kunnen doen, dan zal mijn geest gelukkig zijn.’

zondag, maart 30

voor de liefhebber

zondag, maart 16


Kyle Cassidy traveled 15,000 miles over two years photographing Americans in their homes and asking one question: “Why do you own a gun?” A good question, particularly since most of these guns are not easily reconcilable with the notion of self-defence and their true place should be somewhere in the Armed Forces.

All the photo were later compiled in the book with its German edition being published this year. The pics below are taken from the latter. As said by Alan Cooperman from The Washington Post: “Each picture in Armed America could be a pro-gun advertisement - or an anti-gun poster. That’s what makes the book so riveting.”

donderdag, maart 13


More than ten years after the end of the Cold War, the U.S. maintains 10,000 warheads and nuclear issues dominate international relations. These photographs reveal the missiles, warheads, bombers, submarines, and command centers that make up the United States' far-flung nuclear infrastructure.

zondag, maart 9

De oliereserves en olie-gerelateerde inkomsten van Dubai zijn minder dan één-twintigste van die van het emiraat van Abu Dhabi. Dubai en Deira zijn belangrijke thuishavens voor westerse fabrikanten. Het grootste deel van het bankwezen van de nieuwe stad en de financiële centra zijn gevestigd in het havengebied. Internettoegang is beperkt door middel van internetfilters naar eigen zeggen om de culturele en godsdienstige waarden van de VAE te beschermen.

Veel van de grootschalige projecten komen tot stand door het werk van duizenden arbeiders uit vooral India en Pakistan, die 80% van de bevolking uitmaken (alleen mensen met ouders die geboren zijn in Dubai mogen zich overigens Dubainaar noemen) en die vaak onder erbarmelijke omstandigheden hun werk moeten doen. Zo moet er gewerkt worden bij temperaturen boven de 50 graden en worden veiligheidsmaatregelen vaak niet gehandhaafd waardoor er veel doden vallen. De lonen liggen er ook erg laag; gemiddeld 160-300 dollar per maand, waarvan vaak nog de kosten voor voedsel afgaan. Ook de arbeidsvoorwaarden zijn niet altijd even goed. Veel arbeiders moeten lange dagen maken en mogen niet wisselen van werkgever en lonen worden soms te laat uitbetaald. Veel arbeiders hebben ook hoge schulden (vaak moet er eerst in het land van herkomst een bedrag worden betaald alvorens men in Dubai mag werken) en verscheidene kampen met psychische problemen, die soms uitmonden in zelfmoordpogingen.

Er zijn al verschillende stakingen geweest voor betere werk- en loonvoorwaarden en vanuit het buitenland is druk uitgeoefend op de regering om de werkomstandigheden te verbeteren. De regering van Dubai is hier gevoelig voor, omdat ze haar imago hoog wil houden en heeft maatregelen aangekondigd.

zaterdag, maart 8

Brrrr. Toen ze 13 was pleegde haar vader zelfmoord door zich in de Sloterplas te verdrinken. Ze volgde het vwo en studeerde daarna in Utrecht aan de School voor Journalistiek. Ze studeerde in 1987 af, en werkte vervolgens onder meer bij het Haarlems Dagblad en bij Radio Noord-Holland.


In 2000 debuteerde ze als romanschrijfster met De Gelukkige Huisvrouw. Haar roman werd vertaald in het Engels, Duits, Fins, Frans, Noors en het Zweeds en werd bewerkt tot toneelstuk en filmscenario. Een jaar later volgde de roman Godin van de Jacht, die ook in het Duits werd vertaald. Naast romans schrijft Van Royen columns die zowel in het Parool als bij Planet Internet verschijnen. Wat een vreselijke vrouw lijkt me dit.

maandag, maart 3

De regering-Bush heeft buitenlandse energiebedrijven, waaronder Royal Dutch Shell plc en Repsol YPF en het Maleisische oliebedrijf SKS Ventures, alsmede de staten China, India, Pakistan en Maleisie langs diplomatieke weg gewaarschuwd dat er sancties kunnen volgen wanneer ze energieovereenkomsten sluiten met Iran. Dat schrijft de New York Times woensdag. Regeringsfunctionarissen geven toe dat de waarschuwingen ermee samenhangen dat het Amerikaanse Congres spoedig een wet wil invoeren die zulke sancties verplicht stelt, uit bezorgdheid over de dollar die verder zal crashen het vermeende nucleaire wapenprogramma van Iran en de steun van het land aan terroristen (waar hebben we dit nog gehoord?), aldus de New York Times.

Voor wie nog niet weet dat de dollar enkel nog rechtgehouden wordt door de opgedrongen 'petrodollar', hier volgt een korte uitleg. De komst van de Iraanse euro-oliebeurs draagt naast het feit dat Venezuela al een tijdje olie in euro's verhandelt bij aan de dollarcrash die nu bezig is. De aanzet gebeurde in 2000 door Saddam Hussein die toen al olie begon te verkopen in euro's. Dat president Bush deze situatie hardhandig is gaan omkeren, dat weet je ongetwijfeld al. De petrodollar... nu weet je ineens wat Bush bedoelt met het 'installeren' van een democratie in de landen die behoren tot zijn "axis of evil".

zondag, maart 2

http://www.mediafire.com/?jcy4dwzjywc klik voor all that i am. dit is een proefje