donderdag, februari 24

Evenals de andere Europe leden, groeide Tempest op in de Stockholmse voorstad Upplands Väsby. Zijn grootste idolen waren Thin Lizzy en Led Zeppelin. In zijn tienerjaren speelde hij in bands, als Made In Hong Kong en Roxanne. Hij speelde oorspronkelijk slaggitaar en basgitaar, maar stapte over op leadzang. In 1979 richtte hij, met gitarist John Norum, drummer Tony Reno en basist Peter Olsson, de band Force op. Drie jaar later veranderden zij de naam naar Europe en wonnen zij de nationale talentenjacht Rock-SM.

Als prijs wonnen ze een platencontract bij Hot Records.
Carrière Op de eerste twee Europe albums zong Tempest niet alleen, maar speelde hij ook synthesizer, tot de band besloot Mic Michaeli aan te nemen in april 1984. Een aantal jaren eerder had Tempest een keyboard geleend van Michaeli, waarop hij het riff van The Final Countdown componeerde. Na een gezamenlijke jamsessie in 1985, hadden Michaeli en Tempest als de ballad Carrie geschreven. In hetzelfde jaar schreef Tempest de soundtrack voor de Zweedse film On the Loose en het nummer Give a Helping Hand voor het benefietproject Swedish Metal Aid. Het nummer werd geproduceerd door toekomstig Europe-lid Kee Marcello.

In 1986 schreef en produceerde Tempest het album On of a Kind voor Tone Norum, John Norums jongere zusje. Ook werkte Tempest samen met John Norum op de single We Will Be Stong, van Norums album Face the Truth uit 1992. Dit was de eerste samenwerking tussen Tempest en Norum, sinds diens vertrek bij Europe in november 1986.
Nadat Europe tijdelijk stopte in 1992, bracht Tempest drie soloalbums uit. Het eerste album, A Place to Call Home bevatte een bijdrage van John Norum op het nummer Right to Respect. Diverse nummers op zijn derde soloalbum Joey Tempest werden medegeschreven door Mic Michaeli. In 2004 werd Europes combackalbum, Start from the Dark, uitgebracht, maar daarop de klassieke line-up met John Norum op gitaar. Een opvolger, Secret Society verscheen in 2006. Hun nieuwste album, met de titel Last Look at Eden is uitgebracht in 2009.