maandag, maart 28

Het Metal Archives-bestand van de Deense thrash metal-band Essence doet de indruk wekken dat we het nodige gehalte pubers te horen gaan krijgen dat even hun jamsessies op een plaatje gegooid heeft.

Uit Denemarken komt Essence en zij bestaan sinds 2005. In 2007 komt hun eerste wapenfeit uit, een EP die de naam "Art in imperfection" draagt en nu is de eerste langspeler "Lost in violence" uitgekomen via Ultimhate Records. Over- en overduidelijk beïnvloed door de Bay Area Thrash scene leveren deze Denen een debuut album af waarbij de energie en passie uit je speakers knetteren alsof het weer de jaren 80 zijn. Originaliteit is ver, erg ver te zoeken maar in het geval van Essence is dit niet erg, sterker nog, het geeft de plaat juist dat extra tintje wat ze met kop en schouders boven de concurrentie doen uitsteken. Het is een feest der herkenning en Essence heeft de juiste sfeer op deze plaat weten te proppen.

Waar de oudere bands, die nu met het revival circus meedoen, vooral strak geproduceerde platen op de markt gooien heeft Essence juist weer die ruige en scherpe sound die zo kenmerkend was voor die tijd. Ook de zangpartijen klinken lekker gemeen en zijn een welkome aanvulling in het grote aanbod van grunt bands van tegenwoordig.


Na het grijs draaien van de cd en de nekpijn van het headbangen, is het tijd om nu eens wat zinnigs te schrijven over dit plaatje. Op de factsheet staat: “Voor fans van Kreator, Exodus, Testament en Slayer”. Daar is geen woord van gelogen. De jonge Denen van Essence maken muziek die klinkt alsof het rechtstreeks uit de jaren ’80 komt, zij het met een hedendaagse productie.

Het album staat bol van de geweldige riffs, bonkende drums en fantastische baspartijen. De zanger heeft ook nog eens een strot van schuurpapier waarmee hij de teksten het album op brult. Het gelul over het eigen geluid op hun website ten spijt, het is geen eigen geluid dat de band brengt. Maar dat geeft niets, want wat ze brengen is van topkwaliteit. Nu zal het volgende wel een gewaagde uitspraak zijn, maar deze jongens zouden van mij mogen optreden als Slayer het voor de zoveelste keer laat afweten.