donderdag, april 12

Anderhalf jaar geleden, op 7 Juli 2005, werd London opgeschrikt door een reeks van drie bomaanslagen in de ondergrondse. Er was een vierde bom, maar die ging af in een dubbeldekker-bus. Kranten en TV waren er na 2 dagen helemaal uit: de aanslagen zijn gepleegd door moslimextremisten. Geen twijfel mogelijk, case closed.

Een van de overlevenden uit de opgeblazen bus, Daniel Obachike, werpt op zijn website www.the4thbomb.com een heel ander licht op deze zaak. Althans, dat probeert hij, maar om de een of andere reden heeft de politie geen greintje belangstelling voor de vreemde zaken die Obachike vlak voor en na de explosie heeft waargenomen: De bus, nummer 30, werd zonder dat er ooit een plausibele verklaring voor gegeven is omgeleid van de normale route, en kwam uiteindelijk op Tavistock Square terecht.

De bus werd daarbij begeleid door twee ongemarkeerde auto’s, die zich vlak voordat de bus werd opgeblazen ineens in volle vaart uit de voeten maakten. Dit gebeurde kort nadat de bestuurders van de auto’s overleg hadden gevoerd met een motoragent. Luttele seconden na de explosie werd Obachike gefilmd door een in het zwart geklede man. Vreemd, want waar kwam die man met zijn camera zo snel vandaan?
Hoewel de drukgolf naar achteren gericht was en de mensen die voorin de bus zaten niet of nauwelijks gewond waren, was een schijnbaar behoorlijk beschadigde man op miraculeuze wijze 45 meter vóór de bus terecht gekomen.

Opvallend was dat deze man, hoewel volgens Obachike slechts zo’n 60 seconden verstreken waren sinds het afgaan van de bom, reeds voorzien was van zwachtels om zijn hoofd. Behalve EHBO’ers bleken er ook reeds fotografen ter plekke te zijn. De plaatjes van deze man (zie hieronder) waren de volgende dag in vrijwel alle Engelse dagbladen te bewonderen.
Verder was de directe omgeving van de bus in de eerste momenten na de explosie al direct vergeven van de politiemensen, die mede door hun bijzondere kalme manier van doen de indruk maakten geenszins verrast te zijn door de explosie.